2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

LMP: A szociális pálya megbecsültségét növelni kell

2017. november 14. - Létai Alexandra

kanasz-nagy-20170721.jpg

Szociális munka: a munkakörülmények és fizetés sem megfelelő. Az LMP szerint az ötpontos javaslatcsomagúk lenne a megoldás a szociális pálya megbecsültségének növekedésére.

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté vasárnap a szociális munka napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót Budapesten. Beszéde során elmondta, hogy 93 ezer szociális munkásból, 800 ezerről ők gondoskodnak. Majd hozzátette, hogy ezt a pályát nagyon lebecsülik. Mindezt az támasztja alá, hogy az elmúlt 27 évben a munkakörülmények és a fizetések sem voltak megfelelőek a szociális dolgozók számára.

Kanász-Nagy Máté szerint azonban a kialakult helyzeten a pártja által létrehozott ötpontos javaslatcsomag tudna segíteni:

  1. emelni kell a dolgozók bérét
  2. 30-40 százalékos azonnali béremelés
  3. később 5-10%-os béremelés évente
  4. be kell vezetni az életpályamodellt
  5. a szociális végzettséggel közalkalmazottként kell foglalkoztatni az embereket.

Az ötödik pontot azzal indokolta, hogy sokan szociális végzettséggel közmunkásként dolgoznak, de ehelyett közalkalmazottként kellene foglalkoztatni őket.

A politikus továbbá kiemelte, hogy súlyos létszámhiány van. Legalább 10 ezer ember hiányzik a szakmából, amit mindenképpen orvosolni kell. A szóvivő hangsúlyozta, hogy azoknak a családtagjukat gondozóknak lehetővé kellene tenni, hogy mindezt munkaviszony keretében végezhessék. Ezenkívül az ápolási díj rendszerének átalakítása révén biztosítani kellene,hogy legalább a minimálbért megkapják a gondozásért. Illetve egy háttérintézmény létrehozását is szorgalmazta, ahol szakmai, módszertani segítséget kaphatnak a szociális dolgozók.

forrás: MTI/ LMP sajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr6113276983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása