2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

Nem kellett a Momentum paprikás krumplija, alig voltak az ételosztáson

2017. december 07. - Diósi Szilvia

A Momentum Orczy téri ételosztásán többen voltak az aktivisták, mint az ebédért sorban állók december negyedikén ebédidőben. A helyszín választás nem volt éppen szerencsés, még a Momentum aktivistái sem értették, miért éppen erre a térre esett a választás.

1.jpg

Hullik a hó, amikor a Momentum aktivistái felhúzzák a sátrat, és kikészítik az ételt a rászorulóknak. Nagyjából háromszáz adag paprikás krumplival készültek, attól semmiképp sem kell tartaniuk, hogy idő előtt kifogynak belőle. Az eseményen ugyanis a legtöbben a média munkatársai vannak, aztán jönnek az aktivisták, majd a rendőrök, és csak utána, nagyjából 5-6 fővel a meleg ételre rászorulók. Legalább nem kell a hidegben a hosszú sort végig állni, viszont úgy érezheti magát az ember, mint a pláza moziban, amikor a kutya sincs előttünk, mégis végig kell mennünk a hosszú, felszalagozott úton a pénztár felé.

A megmaradt paprikás krumplit azért nem dobják ki, hajléktalan szállókra és melegedőkre viszik el a Momentum aktivistái, hogy az ott lévők is jól lakhassanak.

Soproni Tamás, alelnök jelentette be, hogy a Momentum szolidaritást vállalt a civil szervezetekkel, ezért egy héten belül ételosztást szervez. A szándék érthető, a siker már kétséges. Az aktivisták között is merültek fel kételyek a szervezéssel kapcsolatban. Teveli Dalma, a párt Budapest X. kerületének jelöltje már régi motorosnak számít az önkénteskedésben. Azt mondja, hogy olyanok döntöttek az ételosztásról, akik nem csinálták még korábban, ezért nem értettek hozzá igazán és nem is kérték azok segítségét, akik viszont igen. Szerinte az ilyen események hosszabb szervezést igényelnek, mivel nem olyan emberekről van szó, akik egy Facebookon meghirdetett eseményre visszaigazolnak, hogy „Ott leszek”.

2.jpg

Teveli Dalma meséli arról is, hogy nem is hinnénk, milyen kapcsolatok vannak a hajléktalanok között. Mindenki ismer mindenkit, szólnak egymásnak, ha ilyen lehetőségekről tudnak. Ő már csak tudja, hiszen 2014 óta szervez hasonló megmozdulásokat. „Vannak olyanok, akik bár hajléktalanok van mobiljuk. Velük így folyamatosan kapcsolatban voltunk régen. Csak fel kellett hívnunk őket, hogy ekkor lesz az ételosztás, szóljanak, akinek tudnak.” Egyébként azt mondja, hogy személyesen kell felkeresni a legismertebb helyeket, melegedőket és szórólapokat kell osztani, így lehet legtöbb rászorulóhoz eljuttatni a híreket.

3.jpg

Bár kevesen vettek részt az ételosztáson, akik igen, azok is hasonlóan gondolkodtak a helyszínről. “Jobb lett volna a Blahán, a Keletinél vagy a Hősök terén, hosszan tudnám sorolni a helyszíneket” - mondja egy férfi, aki bár nem az utcán él, sokat segít neki már egy tál étel is. Szerinte ezek a helyek mindig tömve vannak hajléktalanokkal, és kígyóznának a sorok az ingyen ételért. Egy másik rászoruló szerint nemcsak a helyszínnel voltak gondok, hanem a túl sok rendőrrel is, a hajléktalanok nem mernek a közelükbe menni.

„A Momentum most lyukra futott” fogalmazott az egyik aktivista, szerinte túl gyorsan akartak reagálni az újságok által a november végén megírt hírre. Ami persze érthető, mint mondta addig akart lépni a vezetőség, amíg az emberek emlékeznek a történtekre.

A Népszava ugyanis még november 25-én írta meg, értesüléseik szerint, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csak az önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adna területfoglalási engedélyt ételosztáshoz. Bár az Emmi ezt azóta cáfolta, a Népszava és az ATV is megkeresett több civil szervezetet, akik hiába adták be a kérelmüket, nem kaptak területfoglalási engedélyt, így a Heti Betevő segítő szervezetnek például magánterületen kell kiosztania az ételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr5213452517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása