2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

Választási nagygyűlés a Gödörben, avagy: kimászik-e az ellenzék a gödörből?!

2017. november 29. - Pálóczi Fanni

 

A Változást és Igazságot 2018-ban kampány részeként az idén megalakuló Közös Ország Mozgalom választási nagygyűlést szervezett november 18-ára, szombatra. A mozgalom a választási rendszer megreformálására jött létre elsősorban. Az eseményt a Gödör klubban tartották meg. Nem titkolt céljuk a jelenlegi rendszer leváltása, a változásért tenni akaró polgárok, civil szervezetek, politikai pártok együttműködésének előremozdítása. Az esemény fő üzenete az volt, hogy a különböző választókerületekben leginkább esélyes ellenzéki képviselőjelölteket támogassák mind a polgárok, mind azok az ellenzéki pártok, akik még esélyesek lennének az adott körzetben.

Szakpolitikai kérdésekből nincs hiány, sok a panasz

A rendezvényt délután 2 órától hirdették meg a szervezők. A Gödör klubhoz érve már a Király utcán aktivisták fogadnak kis füzetekkel, amiben az egyes felszólaló szervezetek főbb követeléseit lehet olvasni pár pontban. Az aktivistákon látszik, hogy nagyon várják a kérdéseket, nyitottan fordulnak a járókelőkhöz. A klub bejáratánál, illetve beérve is további aktivistákkal találkozom, nem lehet elkerülni őket, így az ide látogató mindenképpen megkapja a szükséges információkat. A klub maga kicsit sötét, kicsit modern, a mennyezeten mindenféle cső fut össze-vissza. A bejárattól balra fordulva láthatjuk meg a székeket és a színpadot. A színpad nem különösebben nagy, körülbelül 6 fő fér el rajta kényelmesen, a székeket kusza sorokban tették egymás mellé, úgy 150-200 lehet belőlük. Ahogy a kezdéshez közeledünk, egyre csak gyűlnek az emberek, időseket, fiatalokat is lehet látni a tömegben, gyerekeket nem igen hozott magával senki. A Változást és Igazságot 2018-ban kampány egyik fő alakját, Gulyás Mártont és Lendvai Ildikót, az MSZP volt elnökét is megtaláljuk a többi ember közt elvegyülve. A tömegben valakitől elhangzik a mondat: „Ha a Kossuth téren lett volna, nem lett volna 1000 ember” - utalva arra, hogy tényleg sokan eljöttek. Egy középkorú nő ezt azzal a mondattal fejezte ki, hogy: „Egy ilyen helyre be kéne férni?!”. Az esemény már tartott, amikor 5-6 ember elhagyta az épületet helyhiány miatt.

Két óra van, beállnak a kamerák, amelyek az utolsó pár sor elől el is takarják a kilátást, előkerül az összes fényképezőgép és jegyzetfüzet és elindul az esemény a köszöntővel.A köszöntőben elhangzik, hogy a Közös Ország Mozgalom hisz abban, hogy 2018-ban változásra van szükség, ezért céljuk egy civil platform létrehozása, amelyek tagjai közösen határozzák meg a demokratikus működés alapjait. Budija Szilvia, a Közös Ország Mozgalom képviselője, az igazságos választási rendszerről beszél és elmondja, hogy ez nem szexi téma ma az országban, pedig a választási rendszer aránytalanságai miatt helyettünk hozzák meg a mindennapokat érintő döntéseket, és nem képviselik a választópolgárok akaratát és érdekét. A mozgalom 7 pontban foglalta össze az igazságos választási rendszer alapját, Budija Szilvia elmondta, hogy ezek megvalósításáért fognak dolgozni és nem fogják tétlenül nézni az elnyomást. A 7 pont a következő:

  • A PÁRTOK VALÓS TÁMOGATOTTSÁGÁT ARÁNYOSAN TÜKRÖZŐ PARLAMENTET
  •  A VÁLASZTÓKERÜLETEK MANIPULÁLÁSÁNAK TILALMÁT ÉS A GYŐZTESKOMPENZÁCIÓ ELTÖRLÉSÉT
  • IGAZSÁGOT ÉS VALÓDI SZAVAZATI JOGOT A KÜLFÖLDÖN SZAVAZÓKNAK
  • A NŐK SZÉGYENLETES ALULREPREZENTÁLTSÁGÁNAK MEGSZÜNTETÉSÉT
  • EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉST A MÉDIÁHOZ
  • IGAZSÁGOS PÁRT- ÉS KAMPÁNYFINANSZÍROZÁST
  • FÜGGETLEN VÁLASZTÁSI SZERVEKET

A következő felszólaló Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség Titkára, aki azzal kezdi mondandóját, hogy „azért vagyunk most itt, hogy meghatározzuk a tisztesség minimumát”. Kiemeli viccesen, hogy mostanában a népszavazás kezdeményezése az új hobbyja és elmondja, hogy azért hatásos fegyver, mert a kormánypárt fél a számonkéréstől

Vágó Gábor után Hargitai Viktor a Magyar Újságírók Országos szövetségénék nevében szólal fel. Azt mondja, hogy Magyarországon egy hamis definíciót alkalmaznak a sajtószabadságra, ami nem ugyanaz a definíció, mint ami az Alkotmányban szerepel. Szerinte a sajtószabadság az az Öszödi beszéd leadása, vagyis az, hogy a politikusok egymás közötti párbeszéde, ami érinti a népet, felszínre kerül.

Következőleg Ács Sándorné agrármérnök lép színpadra, aki az Orbán kormány földtörvényéből származó hátrányokra irányítja a figyelmet, amely a magyar földek külföldi kézbe kerülése miatt következnek be. „Zöld és narancs bárók féktelen kapzsisággal ragadták magukhoz a földeket” -mondta. Ezek után Beőthy-Fehér Szabolcs, szakszervezeti aktivista szólal fel a munkavállalók jogaiért és kiemeli: „törvénynek biztosítania kell a szakszervezetek jogait, mert szakszervezetek nélkül nincs esélyegyenlőséget biztosító ország.” Törley Katalin a Tanítanék mozgalom képviseletében lép színpadra és a jelenlegi oktatási rendszert kritizálja, melynek következménye a gyermekek oktatásból való lemorzsolódása és a tanárok külföldi elvándorlása -„még a Vaterán is tanárokat keresnek”-mondta.

Következőnek Varga Andrea szólal fel a magyar egészségügy helyzetének javításáért, kétségbe esetten bíztatta a tömeget arra, hogy ne lankadjon a tenni akarás a kérdésben. Beszéde alatt pár ember jön be a terembe hátul, akik azt üvöltözik, hogy: „Ez a jogállam?”, „Ez a demokrácia?”,”Listán vagyok!”. A hangzavar után A Város Mindenkié mozgalom folyatatja, Ők egy hajléktalan hölgyet szólaltatnak meg, aki a hajléktalan kriminalizálása ellen lépett fel, kiemelte, hogy a hajléktalanság egy szociális probléma, amit nem büntetéssel kell megoldani.

Végül Majtényi László is elmondja véleményét a témákkal kapcsolatban a teremben uralkodó hangulatra utalva kiemelte: „individualista közösségben van és jó ennek a közösségnek a tagjának lenni”.

Together we stand, divided we fall

A következő etapban a képviselőjelöltek szólalnak fel, 2 független civil jelölt Mellár Tamás és Kész Zoltán és mellettük Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Gőgös Zoltán, Kajdi József, Karácsony Gergely és Gulyás Márton is. Mellár Tamás egy Pink Floyd idézettel illeti az ellenzék helyzetét: „together we stand, divided we fall”. Kész Zoltán viccesen megjegyzi a helyszínre és a fennálló politikai helyzetre utalva: „gödörben vagyunk és innen együtt fogunk kimászni”.  Gyurcsány Ferenc lép a színpadra, hosszasan beszél arról, hogy az ellenzék nagyjából ugyan azt akarja és megjegyzi, hogy voltak sérelmei az MSZP felé, de nem számít, el kell felejteni: „fél milliós képviselői fizetésből telik pszichológusra”. Beszéde után az eseményt levezető kisasszony megkéri a képviselőket, hogy tartsák be az öt perces időkeretet, amit hangos kuncogás követ.

Fodor Gábor a szolgálóleányhoz hasonlítja az országot, akin a rendszer erőszakot tesz, állítása szerint Ő ez ellen fog dolgozni. Gőgös Zoltán az MSZP képviseletében arra hívja fel nyomatékosan a figyelmet, hogy Magyarország vezetőre vágyik, és elő kell állítani azt az egy embert, aki a magyarok élére tud állni. Kajdi József, a Modern Magyarország Mozgalom alelnöke kiemeli, hogy a kormányváltás 2022-ben sem lesz könnyebb és azt kéri, hogy az arra legalkalmasabb, legesélyesebb jelöltet támogassuk. Karácsony Gergely azt emeli ki, hogy ha összejön az ellenzék terve, akkor nem bánja, hogy sokszínűség lesz a Parlamentben, hiszen ez generálja a társadalmi ügyek megvitatását.

Utoljára Gulyás Márton lép színpadra, azzal nyitja beszédét, hogy nem csak most, hanem már 2014-ben is Gödörben voltunk. Azzal folytatja, hogy nincs ellenzéki párt, amely annyira erős lenne, hogy meg tudná dönteni a mostani rendszert. Ezt a közönségből egy hangos „sajna” felkiáltás követi. „Az a vonat elment, hogy magukat képviseljék az ellenzéki pártok.”Gulyás Márton a kis piros füzetet lobogtatja és hangsúlyozza, hogy nem kell feladni a világnézeteinket, pont azért küzdenek, hogy vitázhassunk álláspontjainkról. Felhívja rá a figyelmet, hogy kutatást indítanak annak érdekében hogy megtudják ki a legesélyesebb a 106 választókörzetben, amihez adományokra van szükségük.

Az esemény végén az egyik résztvevő, aki neve elhallgatását kérte, azt mondta, hogy azért jött el az eseményre, mert pont a mostani helyzet miatt él külföldön és örülne, ha ez változna. Szerinte nem esett elég szó a nők helyzetéről az országban.

A nézői kérdések után a képviselő jelölteket megrohamozták a kamerák, a tömeg pedig elkezdett fokozatosan elfogyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr6213398769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása