2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

Gyurcsány Ferenc beszéde és a DK ünnepe

2017. október 23. - demeter_anna

A Demokratikus Koalíció október 23-án délután kettőkor tartja megemlékezését és évfordulós ünnepségét a Hotel City Hungáriában.

A Keleti pályaudvartól nem messze lévő, Rákóczi út 90. száma alatt található épület előtt a rossz idő ellenére is gyülekeznek az emberek. Szerencsés a helyszínválasztás, nem kinti programra készültek. Néhány idősebb úr még kint cigarettázik, páran most érkeznek, majd kettő előtt 10 perccel mindenki beljebb indul. Miután szívélyesen üdvözöl minket a portás, egy kis táblát pillantunk meg a következő felirattal: Demokratikus Koalíció Születésnap, a terem és az időpont - 14:00- 16:30-ig - megjelölésével. Felfelé indulva a kijelölt első emeleti konferenciaterembe, kissé megakad a közönség, a bejáratnál ugyanis könyvosztás zajlik. A DK minden résztvevőnek biztosít egy Ötévkönyv című kötetet, amely az elmúlt évek MTI híreit, cikkeit foglalja össze és fényképeket tartalmaz.

Miután felvesszük a könyvet, megérkezünk a kissé fülledt, tömött helyiségbe, a kinti hűvös, esős időjárási viszonyokat tekintve azonban valószínűleg ezt most senki nem bánja. A körülbelül 150-200 fő nagy részét az idősebb, nyugdíjas korosztály adja, elvétve fiatalabb arcokat, sőt gyerekeket is látni. A pódiumnál is gyülekeznek, 5 perc és kezdés. Élő közvetítés is lesz, így több kamera, fényképező kattintgatás kíséri az eseményt. Oldalt kissé arrébb noszogatják az embereket, mondván a tortát pont ebben az irányban vinnék majd az ünnepség végén. Még egy-két köhintés, szék arrébb húzás, majd megkérik az egybegyűlteket, kapcsolják ki a telefonjaikat, vagy legalábbis halkítsák le azokat.

A mai napon két másik baloldali képviselő is felszólalt volna Gyurcsány Ferenc mellett, egyikük, Bokros Lajos a MOME elnöke viszont belázasodott, így levelét felolvasták. Ebben megemlíti, hogy a DK a baloldal vezető ereje jelenleg Magyarországon, a párt az önkényuralom felszámolásáért küzd, így szövetségi együttműködését biztosítja feléjük annak érdekében, hogy ismét a nyugati kultúra részeseivé válhassunk. Ezt követően a Szolidaritás elnöke, Székely Sándor mond egy 10 perces beszédet, melynek rögtön az elején le is szögezi a párt alapját képező tényeket. Arra a kérdésre, hogy honnan jön a Szolidaritás mozgalom ez a válasz: ,,Tudjátok honnan? A külvárosból.” Megemlíti Csepel, Újpalota, Ózd, Komló, Salgótarján területeit, és kiemeli, hogy a munkások tartják el az országot. Olyanokról beszél ,,akiknél nincs remény a továbblépésre” . Székely ezek után kitér céljaikra, konkrétan arra, hogy ,,Orbán rendszerét leváltsák”. Az eddig feszülten figyelő közönség felől már hallatszik egy-egy csöndesebb ,,Igen!” és morajlás. Részletezi: ,,Orbán az, aki uszít, ő teszi tönkre az országot, ő az, aki több száz milliárdot lop el tőlünk. (…) Oroszország egyik gyarmatává tenné az országunkat, ő az, aki kivezet minket az EU-ból.” Majd egy hangosabb ,,Ki kell jönni a homokozóból!” kijelentés hatására a közönség is felélénkül. Székely a továbbiakban kifejti, hogy 1956-hoz hasonlóan ki lehet állni az igazságért, támogatja a DK-t, de a bal-és a liberális oldalnak ki kell törnie vélt vagy valós érdekeikből ahhoz, hogy a következő napok, hetek hónapok igazán sorsfordítóak lehessenek- mondta. Ezt követően 1 perces néma felállás következik. Székely Sándor, mielőtt Gyurcsány Ferenc megkezdené beszédét elmondja, hogy ő is sokszor gondolta, hogy a DK nem lesz működőképes a párt, de ma már elismeri, hogy a legjobban fejlődő ellenzék. ,,De-hangsúlyozza-, ez több munkával is jár.” Vastaps követi, Gyurcsány Ferencet szólítják ünnepi beszédének megtartására.

A Demokratikus Koalíció elnöke köszönti a résztvevőket, a 6 éves születésnapot és a 61. évfordulót. ,,A tisztesség és a becsület úgy kívánja, hogy először 56-ról beszéljünk”-mondja. Az első percekben ellentétpárokban beszél: 1956 egyszerre nagyszerű és tragikus, tiszta és véres, felemelő és gyilkos, nem a tökéletesség hanem a tökéletlen ember műve, illetve egyszerre elválaszt és egyesít. Ezzel hozza összefüggésbe azt, hogy 2011. október 23-a a párt megalakulásának időpontja lett. ,,Nem véletlen, mert mind történelmi, erkölcsi és politikai értelemben is vállaljuk ezt az örökséget.” Elmondja továbbá, hogy a DK-ban hősként tekintenek Nagy Imréékre.

De ez nem csak 1956 évfordulója, ezért az ünnepeltről is szólnék-mondja Gyurcsány Ferenc. A forradalom álma és a valóság szerinte nem esik egybe, itt visszautal az 1990-es rendszerváltásra is, ami szabadságot ígért, de bizonytalanságot hozott véleménye szerint. ,,Egyik oldalon a történelmi perspektíva, másik oldalon a hétköznapi elkeseredés. Ez az az ellentét, amit megpróbálunk kibékíteni egymással. A rendszerváltozás pártjai eltűntek-folytatja-, az utolsó az MSZP, ami bár soha nem látott kihívásokkal néz szembe, kívánjuk, hogy ezeket meg tudják oldani."

,,Mi a helyzet a Fidesszel?”-hangzik a kérdés a DK elnökétől. A résztvevők egy része már nem csak a melegtől pirospozsgás, ezt a szót nem igen szeretik hallani, így mindenki feszülten várja a folytatást. Létezett egy Fidesz nevű párt 27 évvel ezelőtt- mondja Gyurcsány Ferenc- ennek és a mainak azonban semmi köze egymáshoz. Végigvezeti azokat a pontokat amiért még fel is nézett, az akkori ,,bátor pártra”, aki ,,értette és büszke volt népi nemzeti gyökereire” és ,,nem volt kíváncsi az emberek származására, mert az embert látta elsősorban.” Open Societyt akart- hangos nevetés a közönségben-, a régi Fidesz azt harsogta, hogy ,,Térdre, csuhások”, de értette, hogy,, ott hordjuk magunkban a teremtő Isten képmását”.  Ezek után Gyurcsány Ferenc egy, már régóta benne érlelődő kijelentést tesz:

Még ha istenkáromlásnak is hangzik, a mai DK jobban hasonlít a 88-as Fideszre, mint a mostani.

Elmondja, milyen ma: bezárkózó, nem nyugaton látja a szövetséget, hanem az önkény uralta keleten, illetve az államban jobban hisz,mint az államot alkotó emberben. A közönség minden egyes hatásszünetet kihasználva él a vastaps lehetőségével.

Ezt követően felvázolja a DK programját, aminek lényege, hogy a ,,legkiszámíthatóbb, legegységesebb párt, ami mind a mai napig növekszik és kormányozni akar”- mondja. Körülbelül 10 perc leforgása alatt többször odaszúr a létező összes politikai pártnak, természetesen Orbán Viktor személyét külön kiemelendően. Gyurcsány szerint senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti világot, de a szellemiségét igen, ezért egy olyan programmal indulnak, ami az emberi méltóságot helyezi előtérbe, az embert embernek tekinti. Újabb utalás következik a Kádár-korszkra, ahol ,,diktatúra legyen akkor is ha egy kis mézet csöpögtetünk rá”, de az emberek biztonságban érezték magukat- ezt a mondatot taps és sűrű bólogatás követi-, nem úgy, mint Orbán esetében a ,,nemzetemésztő önkény világában”. Orbán Viktor egyenlő a hazugsággal és az elárulással, mert demokráciát hazudik, nyugdíjat lop, de a markát tartja az EU felé-mondja Gyurcsány. A DK nem kompromisszumra törekszik, mert az kevés, inkább ki kell gyűrni a Fideszt a politikai színtérről. inkább 2018-ban, mint 2022-ben- folytatja. A résztvevők között félhangos ,,Ja! Ja!” szavak, az egyetértés hangjai.

Kiemeli az emberi érdekek védelmében, hogy

  • ,,ha jön a baba, olyan világba szülessen, ami jobb, mint nekem és ne kelljen órákat várni a mentőre” ,
  • hogy ,,senki nem akar olyan világban élni ahol a gyerekeknek Jézus és az apostolok tanítását kell hallgatniuk kötelezően tanórák keretein belül, hiszen biztos szükség van rá, mondjuk a plébánián.
  • Kitér a munkaadó és munkáltató közötti jó viszony létesítésére,
  • valamint a felsorolás tetőpontján becsúszott egy félrement megnyilatkozás is:
  • Ha este 11-kor a főnököm haza visz kocsival, akkor engem vigyen haza és ne a kezemet a combjára.
     ezen a kijelentésen ugyanis jót derült a közönség is.
  • Felmerült a női egyenjogúság témája: ,,csak azért mert nő vagyok, nekem ne adjon tanácsot a hatalom”.

A beszéd végéhez közeledve már oldalt is mozgolódás vehető észre, mint halljuk a torta előkészületei zajlanak, így több mint 1 óra után a következő gondolatokkal zárul az esemény. ,,Bár szeretnénk sok mindent kidobni a történelem ablakán, nem lehet mindig újrakezdeni. Ami történt, az a 8 év, sokáig itt fog maradni, ezt a gúnyát nem lehet levetni(…) Mi alapvetően kinőttünk a  forradalmiságból, apró korrekciókban gondolkodunk. Engedjük élni az embereket, mert úgy szeretnének már élni!” Egy Horn Gyula utalással zár: ,,ne csak meghalni, hanem élni is lehessen itt.

Gyurcsány Ferenc végül elmondja, hogy ők itt a DK-ban nem mondanak olyanokat, ami jól hangzik, de nem megvalósítható. A beszédet a Himnusz zárta, és oldalról elindult a hatalmas DK ünnepi torta, amit Gyurcsány Ferenc vágott fel, majd később a tortához invitált egy idősebb hölgyet, aki elfújta a 6-os gyertyát.

Összességében rengeteg témát érintett az esemény, volt szó munkásokról, történelemről, Jézusról, Kádárról, Fideszről, facebookról és sorolhatnánk. Mindezt egy beszéd alatt, rengeteg utalással.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr10013402391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása