2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

A nemzetközi sajtó is a magyarországi választással foglalkozik

2018. április 08. - Pálóczi Fanni

A nemzetközi sajtónak is felkeltette az érdeklődését a magyar választás. A külföldi lapok úgy vélik, ma este nem a változást akarók lesznek boldogok.

19814699_f6bad842938141886f76c3cb29dc23e5_wm.jpg

Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

 

A BBC cikkében a jelenlegi magyar választási rendszert elemzi. Orbán Viktorral kapcsolatban az euroszkeptikus külpolitikáját bírálja, valamint azt, hogy nem állt ki nyilvánosan vitázni ellenfeleivel. Felhívják a figyelmet az ellenzéki összefogásra és a taktikai szavazásra is, amellyel kapcsolatban az elemzők nagyon bizakodóak, ugyanakkor a cikk végső következtetése mégis az, hogy a Fidesz nem fogja elveszíteni a 2018-as választást.

A New York Times sem árul zsákbamacskát, a témáról szóló véleménycikküket ezzel a mondattal kezdik: "Vasárnap Orbán Viktor Fidesz nevű pártja valószínűleg egy újabb győzelemmel fog továbbhaladni". A cikk kiemeli a kormány populista politikáját, és azt, hogy Soros Györgyöt, a pro-demokratikus szervezetek támogatóját bűnbakká tették az országban. Megemlítik azt, hogy bár Orbán Viktor ideje alatt csökkent a költségvetési deficit és Magyarország hitelminősítése is nőtt, de a cikk szerzője szerint ezt az ország az EU-s tagságnak köszönheti, valamint kiemeli: soha nem öltött még ilyen méreteket a korrupció.

A Financial Times úgy fogalmaz: "Ha a részvételi arány magasabb 65 százaléknál, akkor Orbán bajban van". A cikk a miniszterelnök újraválasztását vetíti előre, azonban kiemeli azt is, hogy nagyobb a bizonytalan szavazók aránya az országban, mint az elmúlt évek választásain, így nem lehetünk biztosak a vasárnap esti eredményekben.

A The Guradian szerint is a populista kormányzásra berendezkedett Fidesz fogja megszerezni a parlamenti többséget, a korrupciós botrányok ellenére is. A cikk a választási rendszer hibáit emeli ki, miszerint a legnagyobb pártnak lesz a legnagyobb parlamenti többsége, akkor is, ha nem arat elsöprő győzelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr6413817894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása