2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

Megtartotta beígért programbemutatóját a Momentum

2017. november 12. - Diósi Szilvia

Október 15-én, vasárnap mutatta be a 2018-as választási programját a Momentum Mozgalom. Futóverseny miatt fél Budapest le volt zárva, így a Dürer Rendezvényközpontba eljutni nem volt éppen egyszerű feladat. Engem is megtréfált a közlekedés, sietségemben pedig a regisztráció után neki is nyitottam a mosdó ajtaját Orosz Annának, aki éppen a női WC-ben próbálta minél inkább magáévá tenni az aznapi beszédét. A műsor végül kis csúszással, de zavartalanul ment le.

22309016_967663753375440_6251480263551353545_n.jpg

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke

Fotó: Momentum Mozgalom/ Facebook

A rendezvényre rengetegen kíváncsiak voltak, a nagyjából 5-600 fős terem szinte teljesen megtelt. A nem régen alakult párt végül 364 oldalas programot rakott össze, 12 fejezettel. A különböző fejezeteket különböző tagok ismertették röviden. Volt szó az egészségügyről, a lakhatásról, a felsőoktatásról és a nyugdíjrendszerről is. Rengeteg ígéret, terv elhangzott a 2 és fél órás bemutatón. Néhány a teljesség igénye nélkül:

- Csökkentenék az áfát 27-ről 25 százalékra.

- A felsőoktatási képzésekben ingyenessé tennék az első tanévet.

- A közösségi közlekedésben csúcsidőn kívül csökkentenék az árakat.

- Paks 2 szerződéseit felmondanák, helyette szél- és naperőművek építését támogatnák.

-  Növelnék a nyugdíjminimumot 35 000 forintra.

- Szabadnapokat adnának a szűrővizsgálatokon való részvételért cserébe.

- Állami múzeumok állandó kiállításait ingyenessé tennék.

A felszólalt szakértők között voltak az egykori MDF kormány tagjai, mint Jeszenszky Géza külügyminiszter, Raskó György közigazgatási államtitkár, Bod Péter Ákos jegybankelnök, de az SZDSZ egészségügyi államtitkári posztját rövid ideig betöltő Kincses Gyula is, ezzel pedig a Momentum tartotta magát a sokszínűségéhez.

A beszédek sorát Orosz Anna elnökségi tag nyitotta, elmondta, hogy több mint 100 momentumos tag és 150 külsős szakértő dolgozott a programon. Majd a kritikák elébe ment, és tisztázta, hogy

„Ez a program nem tökéletes, de részletes, átgondolt, kidolgozott. Talán részletesebb, átgondoltabb, mint amit az utóbbi években politikai erőtől láthattunk, de nem tökéletes. És aki azt gondolja, tudja a helyes választ az összes problémára, az egyszerűen nem mond igazat.”

oroszanna.jpg

Orosz Anna, elnökségi tag

Majd Fekete-Győr András, a Momentum elnöke következett, aki kiemelte, hogy többen kinevették őket, amiért ennyire részletes program kidolgozásával fáradoztak „azt mondták, hogy a program nem is számít, úgyse olvassa senki”. Kitért rá, hogy a legtöbb párt manapság nem ír részletes programot, amagyar politikát ezen a téren igénytelennek nevezte.

A jelenlévők nagy lelkesedéssel fogadták a program több pontját, huhogással és tapsviharral jelezték, hogy tetszik nekik. Némelyik pontnál azonban hallható volt a hitetlenkedő morgolódás és prüszkölés is, ilyen volt többek közt ez utóbbi is, vagyis az állami múzeumok ingyenessé tétele. A többség azt hiányolta, hogy miből is szeretné mindezt fedezni a Momentum.

A bemutató alatt e-mailben kérdéseket lehetett feltenni a különböző pontokkal kapcsolatban, amit igyekeztek megválaszolni a tagok. A csúszás miatt kevésre jutott idő, de végül Orosz Anna válaszolta meg azt kérdést, hogy miből fedeznék a terveiket. Felsorolt néhány dolgot, mint hogy a Momentum‑kormány nem költözne a Várba, leállítanák a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, valamint Paks 2-t, de visszahoznák a progresszív személyi jövedelemadót, vagyis a jelenlegi 15 százalékos mellé 25 százalékos felső kulcsot vezetnének be, ami a legtöbbet keresők 10 százalékát érintené. Valamint hozzá tette, hogy a programban az egyes pontoknál azt is leírják, hogy hogyan tervezik fedezni a költségeket.

Voltak részek, amik nem okoztak különösebb meglepetést, mert már korábban is olvashattuk a honlapjukon. Ezek pedig az egészségügy, az oktatás, a közlekedés, a lakhatás és a megélhetés témái voltak. A Momentum programja megtalálható az interneten, program.momentum.hu címen letölthető és online verzióban is elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr5413230835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása