2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

„A szabadság minden ember természetes állapota” – 1956-os megemlékezés Veszprémben

2017. október 26. - Fejes Réka

A rossz idő ellenére is megtartották az 1956-os koszorúzást Veszprémben a Brusznyai emlékműnél. Az ünnepi beszédet Csepreghy Nándor, parmenti államtitkár helyett Veszprém polgármestere, Porga Gyula olvasta fel.

A zeneiskola parkolójában lassan gyülekeznek az autók, sokan a kocsiban ülve várnak a hat órás kezdésre. Szakad az eső, a vihar megtépázta a gesztenyefákat, besötétedett. A helyszínre érkezők, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és a rendőrök is a Megyeháza árkádjai alá menekülnek az időjárás viszontagságai elől. Az épületet és a szemközti téren álló, a város fölé boruló angyalt ábrázoló Brusznyai szobrot nemzeti színekkel világítják meg, a virágágyások mellett nemzeti színű koszorúk sorakoznak. Nagyjából száz ember jött el, kis csoportokban állnak, a kezüket dörzsölik, fojtott hangon beszélgetnek, várják a hat órát, aztán megindul a zenekar, elfoglalja a helyét a szobor mögött, és mire elkezdik a Himnuszt, a közönség is felsorakozik nyitott ernyőkkel a téren. Az eső hol ömlik, hol szemerkél, néha felsüvít a szél.

A megemlékezést Tóth Bálint Magyar litánia című verse nyitja, amit Kőrösi Csaba, a Petőfi Színház színművésze ad elő a Brusznyai emlékmű elé állított mikrofonnál. Mellette üvegemelvény, ami az ünnepi beszéd színtere. Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes váratlan programváltozása miatt nem tud jelen lenni az ünnepségen, ezért a pulpitusra Porga Gyula, Veszprém polgármestere lép fel. „1956. a bátrak forradalma volt, a bátraké, akik nem tűrhették tovább a rabszolgaság igáját, mert szabadnak születtek.” – kezdi a beszédet a polgármester, aminek a középpontjában a forradalmi események és a forradalom hősei állnak. „Az október 23-ai budapesti tüntetés után országszerte utcára vonultak az emberek, és hitet tettek a szabadság mellett, amely minden ember természetes állapota.” Kitér Brusznyai Árpádra, 1956-os forradalom kivégzett középiskolai tanárára és a veszprémi egyetemistákra is.

A beszéd után Szarka Tamás, a Ghymes együttes énekese és zenészbarátai rendhagyó módon a Megyeháza árkádsora alatt, esőtől védett helyen adnak elő két dalt. A koszorúzáson a nagyobb pártok, a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik, és helyi egyesületek képviselői vesznek részt. Egyesével-hármasával lépnek a Brusznyai emlékmű elé, ahová a koszorúk kerülnek, a téren állók közül szinte mindenki – nagyjából száz ember. A Szózat elhangzása után a résztvevők szétszélednek. Szakadatlanul esik, a zeneiskola parkolója hamar kiürül.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr9613345073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása