2018-as kampány: Fidesz, MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum

PolitikON

PolitikON

Mindössze tízen vettek részt a Momentum rendezvényén Cegléden

2017. november 12. - Diósi Szilvia

A Momentum Mozgalom országjáró körútjának egyik állomása Cegléd. Kedden este a Művelődési Központ Kaszinó termében vitatja meg a párt a helyi ügyeket, és problémákat. A felmerülő témák a szokásosak. Ötven éves bútorok, használhatatlan géppark az iskolákban, nincs kréta, wc papír, de a helyi gimnáziumban tavaly fűtés se volt a tornateremben decemberig. A másik mindig emlegetett téma pedig az egészségügy, megtudtuk, hogy a ceglédi kórházban kiemelkedően magas országos szinten a műhibaperek száma és igen hosszúak a várólisták.

img_20171107_174938_1.jpg

Családias a hangulat, nagyjából tíz fő érkezik a Facebookon meghirdetett beszélgetésre. Diáktól kezdve az idősebb korosztályig sokszínűek a jelenlévők, egy mindenképpen közös bennük, már mind hallottak innen-onnan a Momentumról, többség képben van a programjukkal kapcsolatban is, igaz, nem mind a 364 oldallal. Az eseményen a Momentum szóvivője, Hajnal Miklós, a ceglédi szervezet elnöke Mucsényi Levente, aki egyébként a ceglédi székhelyű egyéni választókerületben is indul a párt színeiben, valamint két további momentumos tag vesz részt.

Mucsényi Levente elmondja, hogy számított arra, hogy kevesen fognak megjelenni, szerinte Cegléd eléggé elzárkózik a politikától, sokan pedig félnek a megtorlástól, amiért egy ellenzéki párt eseményén vesznek részt. Ceglédről tudni lehet, hogy az önkormányzat képviselőinek nagyrésze a Fideszhez tartozik (második helyen pedig a Jobbik áll). A résztvevők közül egy középiskolai tanárnő, és egy szintén középiskolai tanár még viccelődik is azzal, hogy ezután lehet, hogy nem lesz szükség a munkájukra.

cegled2_2.jpg

Mucsényi Levente, ceglédi alapszervezet elnöke 

A többség hátul szeretne helyet foglalni, de Momentum képviselői inkább körbe ülnének az emberekkel, mivel nem előadást akarnak tartani, hanem beszélgetni, mint mondják. Így mindenki előrébb költözik, majd néhány perces várakozás után, mialatt pogácsával és vízzel kínálják a megjelenteket, mivel nem növekszik a tömeg, elkezdődik az esemény.

Az érdeklődőkön először érződik a feszültség, nehezen indul be a helyi ügyek megtárgyalása, többszöri nógatásra kerülnek elő a problémák. A beszélgetés igazán akkor élénkül fel, amikor a kamerák elhagyják a termet, és a tv stábok egyes tagjai inkább a másik szobában kezdenek hangos, néha már zavaró trécselésbe.

Aztán kiderül, hogy az egyik legfontosabbnak azt tartják a jelenlévők, hogy Pest megyét és Budapestet el kellene választani egymástól, mert a főváros fejlettsége miatt kevés támogatást a kapnak a megye egyéb városai, falui, hiába vannak elmaradva többek között az oktatásban.

A részvevőket egyébként az oktatás témája köti le leginkább. A Klikk (Klebelsberg Központ) működése is szóba kerül, szó esik a bonyolult az anyagbeszerzésről, arról, hogy milyen nehézségeket okoznak az egyentankönyvek, de a speciális igényű diákokról ellátásáról is. Többen nem kapják meg a szükséges fejlesztéseket, mint a logopédia vagy a gyógytestnevelés, hiába adják le a tanárok a kérelmeket, már helyi szinten elvesznek. Az egyik tanárnő elmondja, hogy leginkább a fokozottan hátrányos helyzetű, értelmileg sérült gyerekeket érinti ez a probléma, pedig vannak szakemberek a városban, akik el tudnák látni ezeket a feladatokat, csak engedélyezni kellene nekik mindezt.

 cegled1_2.jpg

Hajnal Miklós, Momentum Mozgalom szóvivő 

Az eszközhiánnyal kapcsolatban pedig szóba kerül a Momentum által szervezett Cselekvés körei program, amivel a helyi problémákat próbálják orvosolni. Önkéntesekkel szeretnének segíteni az egyes közösségeknek, javaslatként felvetődik, hogy adományokat fogadhatnak-e el az iskolák, kórházak. „Az szokott problémaként felmerülni, hogy mennyire befogadókészek. Kicsit aggódunk amiatt, hogy nem lehet csak úgy besétálni egy csomó szappannal egy kórházba” - jegyzi meg Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, majd hozzáteszi, hogy karácsonyra is szerveznek gyűjtést, játékokat szeretnének majd adományozni a rászorulóknak.

A kórházi ellátás gondjaival kapcsolatban elhangzik egy személyes történet is, miszerint egy nagymamát depresszióval diagnosztizáltak, amikor agyvérzése volt valójában. Miután éjszaka vért hányt és lebénult, végül sikerült megállapítani, hogy mi is a valódi probléma, szerencsére még időben.

A legnagyobb vitát a Momentum progresszív személyi jövedelemadója váltja ki. Ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 15 százalékos mellé 25 százalékos felső kulcsot vezetnének be, mindez a legtöbbet kereső 10 százalékot érintené, vagyis azokat, akiknek 500 ezer felett van a fizetésük. Ebben a témában nem sikerül egyetérteni, volt olyan jelenlévő, aki szerint az, aki többet keres, többet is fektetett bele a tanulmányaiba például, így ő nem tudja elfogadni, hogy magasabb terhet kelljen fizetnie ezeknek az embereknek. A Momentum álláspontja szerint a mélyszegénységben élőket a kétkulcsos személyi jövedelemadóval lehetne felemelni, de növelni lehetne vele a fogyasztást, és javítani a közszolgáltatásokat.

Az esemény végül nem sok megoldást nem eredményez, viszont rengeteg probléma felmerül. A Momentum igyekszik tájékozódni, de válaszokkal nem tud szolgálni a legtöbb problémára. „Panasz est lett” – jegyzi meg az egyik érdeklődő összegezve az estét.

A Momentum Mozgalom egyébként nem először jár Cegléden, még a párttá alakulása előtt táboroztak a város kempingjében. Akkoriban még kevesebb tagjuk volt, főleg fiatalok, és nem is voltak igazán ismertek. Hajnal Miklós elmondta, hogy bár ez volt az első hivatalos rendezvényük Cegléden, a pártjuk a későbbiekben is visszatér majd a városba.

A bejegyzés trackback címe:

https://eltepolitikon.blog.hu/api/trackback/id/tr8313250729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása